Naši dravci
DRAVCI V NAŠEM CHOVU

Orel bělohlavý

Haliaeetus lecocephalus

Největší z ptáků v našem chovu. Obývá Severní Ameriku, převážně Kanadu a Aljašku. V mládí je celý tmavý, postupně mu světlá hlava a ocas. V dospělosti má obojí bílé. Přestože patří k největším orlům, živí se převážně rybami. Náš se jmenuje Pepsi a je to holka.

Orel stepní

Aquila nipalensis

Původem euroasijský druh. Loví převážně středně velké hlodavce. Od velmi podobného orla skalního se liší kromě menšího vzrůstu i malými pařáty a zobákem protaženým až za oko. Máme samičku Kaťušu a samce Igora.

Orel skalní

Aquila chrysaetos

Nejčastěji používaný druh orla v sokolnictví. Žije převážně v horách a dokáže ulovit i kamzíka. Z důvodu nebezpečnosti ho nepoužíváme k letovým ukázkám, pouze ho občas bereme na statické představení. 

Káně Harrisova

Parabuteo unicintus

Jihoamerická obdoba českého jestřába. Zvláštností je hlavně život a lov ve skupinách. Vlastníme 8 kání Harrisových, které tvoří chovné páry. Pro představení používáme samečka Popocatepetla.

Káně lesní

Buteo buteo

Běžný český dravec. Na polích vyhledává zejména drobné hlodavce, občas si potravu zpestří mršinami. Rád vysedává na stromech u silnic. Chováme samce Jožina a Zbažinu, inseminací odchovává Kamila. V představení uvidíte bráchy France a Josefa.

 

Sokol stěhovavý

Falco peregrinus

Nejrychlejší zvíře světa. U nás byl zcela vyhuben používáním chemie v zemědělství, ale pomalu se vrací. Nejčastěji se s ním setkáme ve skalních městech, např. v NP České Švýcarsko. Vlastníme páreček: Gripen a Kofila

Raroh velký

Falco cherrug

Vzácný sokolovitý dravec. Obdobně jako sokol u nás téměř vymizel. Několik ojedinělých hnízd se však objevuje na jižní Moravě. V našich programech se setkáte s Fixou. V chovu pak zůstává Fero + Fuska a Filcek + Frída.

Poštolka obecná

Falco tinnunculus

Náš nejběžnější dravec. Častý obyvatel měst, rád hnízdí ve výklencích budov. Loví převážně drobné hlodavce a patří tím nejužitečnějším zvířatům. V programech představujeme samičky Evičku a Olívii a páreček Jáju a Páju. O odchov se nám stará dvojice handicapovaných poštolek.

Poštolka pestrá syn. vrabčí

Falco sparverius

Jeden z nejmenších dravců na světě a přitom odvážný lovec. Najdeme ho převážně v teplejších oblastech Severní Ameriky. Za potravu mu slouží hlodavci, hmyz, plazi a menší ptáci.

Raroh indický

Falco jugger

Vzácně chovaný asijský sokol. Velikostí patří někde mezi poštolku a sokola. Je sice pomalejší než sokol, ale za to velmi obratný. Loví ptáky velikosti holuba i menší savce. Nyní máme samičku Indianu a samečka Jonese původem z Německa.

Raroh jižní

Falco biarmicus

Pochází převážně z Afriky, vzácně žije v jižní Evropě. Živí se menšími ptáky a savci. Sameček pochází z Čech, samičku jsme si přivezli z Dánska. Samso a Maroko se v sezoně 2017 poprvé pokouší o odchov mláďat. Pro představení používáme samičku Haifu.

Luňák červený

Milvus milvus

Vzácný dravec, který se často pohybuje okolo vodních ploch. Přes poměrně malou hmotnost dosahuje rozpětí křídel srovnatelné s orly. Typický je ocasem vykrojeným do písmene V podobně jako vlaštovky. Sameček Milouš.

Čimango falklandský

Phalcoboenus australis

Jihoamerický sokolovitý dravec s velmi zvláštním chováním a vysokou inteligencí. Jeden z mála dravců, kteří výborně běhají po zemi, o to hůře však létají. Obývá převážně mořská pobřeží. Požírá mršiny a mláďat jiných ptáků.